Прилуки

Сторінки (7): «1234567»
Школа мистецтв (будинок купця Московченка Ф. Г.)

У кінці ХІХ на початку ХХ століття на розі вулиць Олександрівської (сучасна Київська) та Вокзальної розміщувалась садиба купця першої гільдії Московченка Федора Григоровича.


Музична школа ім. Л. Ревуцького

У ХІХ – на початку ХХ століть у Прилуках проживало чимало єврейського населення. Для повноцінного буття вони будували свої навчальні заклади та молитовні будинки.


Спасо-Преображенський собор

Уперше дерев'яну Спаську церкву побудовано приблизно в 1653–1655 роках. Наприкінці 17 – на поч. 18 ст. храм згорів, а на його місці в 1710–20 роках за кошти прилуцького полковника Гната Галагана споруджено нову муровану п'ятибанну церкву в стилі бароко.


Миколаївська церква з дзвіницею

Миколаївська церква з дзвіницею побудована 1720 року на кошти прилуцького полковника Гната Галагана разом з дзвіницею до Спасо-Преображенського собору.


Собор Різдва Пресвятої Богородиці

Однією з найстаріших культових споруд Прилук є собор Різдва Пресвятої Богородиці. Уперше він згадується 1618 року. Згодом, за полковництва Дмитра Горленка, побудували нову дерев’яну церкву, але простояла вона недовго, 1781 року споруда згоріла.


Гімназія №1 ім. Г. Вороного

Гімназія №1 ім. Г. Вороного - колишній будинок першого почесного громадянина Прилук Івана Скоропадського. Перший почесний громадянин Прилук Іван Скоропадський продав Міській управі свій будинок по вулиці Роменській (нині Київська) для облаштування під класичну чоловічу гімназію, що урочисто відчинила двері 22 вересня 1874 року.


Будинок Шкуратова Володимира Павловича

Будинок Шкуратова Володимира Павловича (колишня школа №4) у вигляді романтичного замку з баштою та шпилем побудований у 1912–14 роках у стилі неоготика статським радником Володимиром Павловичем Шкуратовим.


Полкова скарбниця

Полкова скарбниця - перша кам’яна будівля в Прилуках, побудована на початку 18 століття в межах тогочасної Прилуцької фортеці. Барокова споруда одноповерхова, з підвалом, товщина стін сягає до одного метра.


Прилуцька міська рада (будинок купця Золотарьова Н.Ц.)

У кінці ХІХ- на початку ХХ століттях на цьому місці розташовувалась садиба з 5 будинками, яка належала прилуцькому купцю Золотарьову Нахіму Цалевичу.


Краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова (будинок Кисловського М.І.)

У кінці ХІХ - на початку ХХ століття на цьому місці стояла садиба площею 320 кв. саж. і перебувала у власності прилуцького міського голови, купця третьої гільдії, власника одного з найкращих прилуцьких мануфактурних магазинів і наймоднішого ательє чоловічого одягу Кисловського Миколи Івановича.


Сторінки (7): «1234567»

Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини