Гімназія №1 ім. Г. Вороного

28 вересня 2020 г.   1223
Гімназія №1 ім. Г. Вороного

museumpryluky · Гімназія №1 ім. Г. Вороного

Гімназія №1 ім. Г. Вороного - колишній будинок першого почесного громадянина Прилук Івана Скоропадського. Перший почесний громадянин Прилук Іван Скоропадський продав Міській управі свій будинок по вулиці Роменській (нині Київська) для облаштування під класичну чоловічу гімназію, що урочисто відчинила двері 22 вересня 1874 року.

1884-го учні отримали й власну домову Іллінську церкву. Зі спогадів Костянтина Щербини і Сергія Маслова, які були випускниками Прилуцької чоловічої гімназії, встановлено, що на другому її поверсі знаходився актовий зал для урочистих подій, а навчальні кабінети мали багато наочних приладів, що стояли на відкритих стелажах уздовж стін.

Будівля гімназії була асиметричною: при зведенні вона планувалася як палац багатого поміщика, а не як навчальний заклад. Ставши навчальним центром, у подальшому цього призначення будівля не змінювала: у 1920 році тут розміщувалася єдина трудова школа, пізніше - педагогічний технікум. Під час Другої світової війни 1941-1945 рр. будинки згоріли. У повоєнні роки основний двоповерховий будинок гімназії був відновлений і значно перебудований.

Добудована двоповерхова права частина і перероблений парадний вхід не тільки зробили будівлю гармонійною за композицією, а й надали їй поважного вигляду. Збережені елементи автентичного оздоблення вікон передають подих часу і уявно переносять у ХІХ століття… У відновленому приміщенні розташувалася середня загальноосвітня школа №1, яка в наш час реорганізована в гімназію імені Георгія Вороного.

Гімназія №1, поч. ХХ ст.

Гімназія №1, поч. ХХ ст.

Гімназія №1, поч. ХХ ст.

Гімназія №1, поч. ХХ ст.

Клас гімназії

Клас гімназії


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини