Будинок-особняк Косицького

20 липня 2021 г.   974
Будинок-особняк Косицького

Будинок-особняк Косицького — це будівля, в якій розташовувався Російсько-Азіатський банк*, а нині міститься ресторан "Удай". Споруда одна з небагатьох  збережених пам'яток міста Прилуки, що побудована в кінці ХІХ на початку ХХ століть в стилі модерн, проте дещо стримано й самобутньо.

Перший поверх   споруди на початку ХХ століття займали магазини: жіночого та чоловічого одягу, галантерейний, грамофонів та велосипедів. На другому поверсі працював Російсько-Азіатський банк. До речі, другий поверх був довшим за перший, оскільки під ним влаштували браму для в’їзду в двір. Під час Другої світової будівля постраждала. Після відбудови у 1956 році  на першому поверсі відкрили магазин "Готовий одяг", на другому - ресторан "Удай". У 1980-х роках замість магазину почала працювати дієтична їдальня. Нині у цьому приміщенні на другому поверсі так і діє ресторан, а перший зайнятий комерційними структурами.

*Російсько-Азіатський банк  -  це одна з філій  Росі́йсько-Азіа́тського Ба́нку — найбільшого приватного банку Російської імперії, заснованого 1910 внаслідок злиття Російсько-Китайського й Російсько-Північного банків. Банк був цілковито під контролем французького капіталу.  В Україні мав значну мережу відділів і агентств та впливи в торгівлі хлібом й над деякими воєнними заводами. У Росії 1917 року націоналізований. Певний час відділення у Китаї продовжували діяти. Остаточно збанкрутів у 1926.

 

Російсько-Азіатський банк

Російсько-Азіатський банк
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі