Гімназія Таісії Федоренко

07 жовтня 2020 г.   952
Гімназія Таісії Федоренко

museumpryluky · Гімназія Таісії Федоренко

Неймовірно ошатна будівля з красивим деревяним різьбленним фасадом споруджена на поч. ХХ ст. і належав нащадкам дворянина, прапорщика Гижицького Михайло Олександровича.

На поч. ХХ ст. у ньому розмістилась приватна жіноча гімназія Таїсії Іринеївни Федоренко. Протягом 1885-1910 років Федоренко викладала у Прилуцьких жіночих гімназіях історію і географію. 1907 року у місті її зусиллями була відкрита й утримувалась приватна жіноча прогімназія, яка з 1911 року стала повною гімназією, мала 7 основних класів.

1920 р. гімназія реорганізована в 6-ту трудову школу. Разом з трудовою школою у приміщенні колишньої приватної гімназії працювали соц.–економічна школа, кооперативні курси, торгово–промислова школа. Школа мала електричне освітлення, водопровід і навіть теплі вбиральні, як їх тоді називали чепурильні. Окрім головного корпусу цей навчальний заклад мав ще два приміщення, які розміщувались поруч. Одне з яких літом 1927 року приєднане до головного корпусу школи. 

У 1945 році школа реорганізована у середню та переведена на українську мову викладання. 1986 р. школа переведена до сучасного новозбудованого приміщення. А у цій будівлі згодом розмістилась допоміжна школа-інтернат, з 2003 року - Прилуцька філія МАУП.

Гімназія Федоренко

Гімназія Федоренко
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі