Прилуцький професійний ліцей

04 жовтня 2020 г.   658
Прилуцький професійний ліцей

Винна монополія

museumpryluky · Прилуцький професійний ліцей

У 1895 році на пустирі поблизу Ярмаркової площі був побудований винний очисний склад Міністерства фінансів Росії.

Вздовж центральної вулиці міста розмістився головний корпус - одноповерхове цегляне, крите залізом приміщення з мезоніном (верхнім напівповерхом) у середній частині (збереглося до наших днів). Поруч здіймалася на висоту 31 метр цегляна димова труба. Також на території знаходились інші приміщення: цегляна слюсарна майстерня з підвалом  і дерев'яною площадкою на цегляних стовпах, п'ять дерев'яних сараїв, цегляний погріб на вісім відділень, цегляний льодник (зберігся), чотири житлові будинки на дев'ять квартир, колодязь з дерев'яним зрубом. Від головної вулиці подвір'я відділялось цегляною огорожею.

У головному корпусі розміщувались: майстерня, машинне, парове, мийне, фільтраційне, розливне та пакувальне відділення, контора. В спеціальних апаратах проводилося очищення спиртової продукції, що поступала з ґуральні срібнянської поміщиці Мусін-Пушкіної, а після розливу напої відправлялися в торгові точки.

У роки першої світової війни спиртосклад не працював, в його приміщеннях розміщувався лазарет для поранених бійців. Після революції деякий час тут виготовляли спирт для медичних потреб та денатурат, але поступово їх виробництво припинилося.

У 1926 році дана територія була передана професійно-технічній школі.

На сьогодні на території збереглись такі будівлі: головний корпус та цегляний погріб з датою "1908" над входом.

Винна монополія, поч. ХХ ст.

Винна монополія, поч. ХХ ст.