с. Дідівці

01 серпня 2023 г.   141
с. Дідівці

Село відоме з 1629 року. Входило до складу Полкової сотні Прилуцького полку. У 1690 році гетьман Іван Мазепа передав Дідівці полковому сотнику Остапу Маценку. Після смерті Маценка гетьман Іван Скоропадський залишив Дідівці його синові - Антонові Маценку. Останнім власником дідівської садиби був депутат Прилуцького земства, редактор місцевої газети “Прилуцький голос” Олександр Кисіль, Олександр Маркович був пасинком видатного історика, письменника, етнографа, фольклориста і публіциста - М. І. Костомарова.

Олександр Маркович Кисіль був принциповим, добропорядним і сумлінним гласним, обирався секретарем на засіданнях повітових земських зборів, працював заступником голови земської управи, мировим суддею. Олександр Маркович з дружиною були дуже чуйними та уважними до своїх односельців. Своїх дітей він не мав, але дуже їх любив. То ж з ранньої весни і до пізньої осені  він з дружиною за свої кошти організовували дитячий садок.

У 1905 році він подарував громаді села Дідівці десятину землі для будівництва початкового училища замість старої, вже не придатної для використання церковної школи. У вересні 1906 року училище почало діяти. За ініціативою О. Кисіля у цей час при садибі були відкриті майстерня для дівчат по виготовленню мережива і теслярська майстерня для хлопців. Більша частина коштів для утримання майстерень надавалася родиною Кисілів, земство оплачувало лиш роботу вчителів.

Микола Костомаров вперше приїхав у Дідівці на запрошення у минулому своєї нареченої, а у майбутньому своєї дружини Аліни Крагельської, яка на той час вже була вдовою Марка Кисіля. 1875 року через 28 років розлуки вони повінчалися в Дідівській церкві Святої Параскеви Сербської.

Кохання Миколи Костомарова та його учениці Аліни Крагельської, перерване арештом / ГРА ДОЛІ

Розлука Миколи Костомарова і Аліни Крагельської та пізнє одруження. Частина 2 / ГРА ДОЛІ

У Дідівцях Костомаров працював над творами "Автобіографія", "Руїна", "Елліни Тавриди", "Мазепа" та інші. У садибі Костомаров приймав письменникіи Василя Горленка та Данила Мордовця, художницю Катерину Юнге, кобзаря Остапа Вересая.

с. Дідівці

с. Дідівці
с. Дідівці
с. Дідівці
с. Дідівці
с. Дідівці
с. Дідівці
с. Дідівці
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі


Останні новини

Великодня майстерня
Майстер-клас з виготовлення прикраси до Великодня.  Детальніше
Краєзнавча премія ім. Д. О. Шкоропада "Рідний край"
Урочисте нагородження перемодців премії "Рідний край"   Детальніше
Міжнародна акція «День неспішного мистецтва».
Детальніше
Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
Всі новини