Хоральна синагога

21 липня 2021 г.   1413
Хоральна синагога

Перед вами руїни будівлі, в якій до початку  ХХ ст. знаходилася хоральна синагога. Будівля зведена 1861 р., була знищена як культова у 1920-х. та продовжила своє існування, як кінотеатр ім. Максима Горького.

У Прилуках на початку  ХХ ст. було декілька кінотеатрів: «Віль де Парі» (1910 – 1914 рр., Олександрівська вул., нині Київська), «Міраж» (сучасна територія швейної фабрики), «Палас» (на теренах нинішнього гуртожитку Агротехнічного коледжу), «Грезы», а також ще декілька. Найдовше, до початку Другої світової, втримався «Палас», перейменований у «Держкіно» (приміщення поруйновано під час окупації  міста в Другій світовій війні).

Кінотеатр ім. Максима Горького запрацював на вул. Садовій № 34 з 1945 р. Повна реконструкція з перекриттям центральної частини будівлі відбулася 1954 р. для влаштування другого поверху і так званого малого залу на 250 місць. На першому поверсі праворуч від входу – великий зал на 400 місць, просторе фойє, далі – зал кінохроніки на 100 місць. У вихідні та світкові дні десь до середини 1960-х років на вечірніх, «дорослих», сеансах у фойє грав невеликий естрадний ансамбль і працював буфет. Перед двома колонами, котрі відділяли простір своєрідної естради з оркестром, розміщувалося декілька рядів дерев’яних крісел, таких же, як для глядачів у залах. Паркетна підлога, вікна з однокольоровими шторами-драпрі, репродукції картин з пейзажами. У післявоєнні скрутні роки життя кінотеатр вражав святковим настроєм, а відвідування його перетворювалося на маленьке родинне свято.

Поруч йшла вулиця Горького, тому й назву для кінотеатру вибрали, не довго міркуючи, а пам’ятник письменнику, котрий одного разу мандрами пройшов Прилуками, звели у 1961 р.

Приміщення колишнього кінотеатру ім. Максима Горького розпочали перебудовувати під фондосховище Прилуцького краєзнавчого: розвалили західну частину, зняли дах - на тому справа й завершилася; прийшли 90-ті, потім 2-тисячні, потім - не зовсім зруйновану будівлю приватизували.

 

Синагога

Синагога
Синагога
Синагога
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі