Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

01 серпня 2020 г.   691
Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді утворений 31 травня 2001 року рішенням Прилуцької міської ради. Першим директором установи був Олег Власенко (2001-2010 рр.), з 2010 року і по нині Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді очолює Юлія Касьян.

Соціальні послуги отримують: сім'ї та особи, які перебувають у складних життєвих обставинах; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа; прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, сім'ї опікунів, піклувальників, патронатні вихователі, наставники; особи з інвалідністю; особи, які перебувають у конфлікті з законом; учасники АТО, сім'ї загиблих/померлих учасників АТО; внутрішньо переміщені особи; особи, які зазнали жорстокості та насильства, постраждали від торгівлі людьми.

Перша прийомна сім’я  у місті Прилуки створена у 2006 році - це була родина Ситченків, які у 2010 році створили перший у місті дитячий будинок сімейного типу. З того часу в Прилуках було утворено 24 прийомних сім'ї і 4 дитячих будинки сімейного типу, які взяли у свої родини 77 дітей, позбавлених батьківської опіки.

Послуга патронату над дитиною була запроваджена з  листопада 2019 року. За цей час у місті створено 2 патронатні родини, які взяли на тимчасовий догляд, виховання і реабілітацію 8 дітей, що залишилися без батьківського піклування.

У 2016 році на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було створено спеціалізоване формування "Центр допомоги учасникам АТО".

На базі Центру працює Клубне об’єднання дітей та молоді з інвалідністю, метою якого є організація дозвілля, розкриття творчих можливостей і здібностей, розширення кола спілкування, реабілітація, соціалізація та адаптація у суспільстві.

З 2018 року, Центр організовує і проводить фестиваль творчості осіб з інвалідністю «Прилуки Fest», який з перших кроків набув міжрегіонального масштабу і став платформою для реалізації творчих талантів людей з інвалідністю, сприяння їх самоствердженню та інтеграції в суспільство, виявленню нових талантів.

Щорічно, з 2007 року, Центр, спільно з відділом молоді та спорту Прилуцької міської ради, проводить відкриту міську спартакіаду серед дітей та молоді з інвалідністю.

Одним із важливих напрямків профілактичної роботи Центру є запобігання повторним правопорушенням, надання соціальних послуг та забезпечення соціального патронажу особам, які перебувають у конфлікті з законом. До червня 2019 року соціальні послуги надавались всім вихованцям ДУ «Прилуцька виховна колонія» (на базі закладу до припинення його функціонування). На даний час профілактична робота здійснюється на базі Прилуцького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації», а також з особами, які звільнились з місць позбавлення волі.

З червня 2019 року на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді створено спеціалізовану службу «Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», метою якої є надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, кризового та екстреного втручання.

Важлива увага приділяється інформаційно-профілактичній роботі з питань ведення здорового способу життя, профілактики соціально-небезпечних хвороб, запобіганню насильства, булінгу у дитячому та молодіжному середовищах. Робота серед учнів, студентів та молоді міста здійснюється шляхом проведення лекторіїв, відеолекторіїв, анкетувань, індивідуальних консультацій та бесід, тренінгових занять тощо.


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини