Вулиця І. Скоропадського

21 липня 2021 г.   697
Вулиця І. Скоропадського

Прокладена у першій  половині  19 ст. У той час вона перетинала майже все місто з заходу на схід - від вул. Алгазіна (в мин. Військової) до вул. Перемоги (в мин. Йорданської), далі повертала на південний схід до вул. Київській (в мин. Київсько-Роменській). Перетинала також Базарну площу, на якій розташовувався собор Різдва Богородиці  (1817), звідки вулиця й отримала свою назву. Згодом західну частину вул. Соборної названо вул. І.Скоропадського на честь почесного громадянина м. Прилук  І. М. Скоропадського, нащадка знатного козацько-старшинського роду, діда останнього гетьмана Української Держави Павла Скоропадського. 

З квітня 1919 вулиця перейменована на честь О. Г. Бособрода - революціонера-більшовика, вбитого 1918 р. в приміщенні Земства на цій вулиці.

1900 налічувалося  71 володіння (у т.ч. 6 пустирів), 82 житлові будинки. Наприкінці 19 та на поч. 20 ст. на вулиці містилися: Земський дім, Земська станція, садиба Скоропадського з гарним садом, озерами й острівцями, склади товариства нафтового виробництва братів Нобель. У 1930-х pp. - артіль «Металіст»,  Радіовузол,  М'ятний завод, у колишньому  Земському домі містився піонерський клуб.

З 2015 року вулиці повернуто назву вул. І. Скоропадського.

вул. Скоропадського

вул. Скоропадського
вул. Скоропадського
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі

 


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини