Брама

07 жовтня 2020 г.   1857
Брама

museumpryluky · Брама

Загадковим об’єктом для багатьох містян в центральній частині міста є брама, що розташована поряд з Стрітенським храмом. Адже не кожен знає про її функціональне призначення.

Проект будови передбачав створення імітованих в`їзних воріт в історичну частину міста, на зразок тих що були у прилуцькій фортеці. Ідею побудови було зініційовано меценатом Ю. Коптєвим. Фундамент брами закладено восени 2010 року. Активне будівництво розпочато влітку 2011.

Споруда завершує загальний архітектурний ансамбль Соборної площі. До цього часу брама ще не набула повноцінного зовнішнього оздоблення та відповідного практичного застосування. Поряд з брамою було урочисто закладено Капсулу часу.

Праворуч від брами розташований Свято-Стрітенський собор зведений 1889 року для увічнення пам’яті про загиблого російського імператора Олександра ІІ. Це досить рідкісна споруда. За типом побудови - тринефна
базиліка (прямокутна споруда, що розділена по довжині на три частини - нефи). Зовнішнє оздоблення храму виконано з використанням декоративних можливостей цегли. Це була єдина у місті тепла церква.

Тогочасна Стрітенська церква як культова споруда діяла до 1929 року, коли в ній розмістився Окружний краєзнавчий музей. У період окупації міста нацистами храм був відкритий для вірян, а 1960 року знову переданий під музей. На той час будівлю повністю реконструювали. Це вже стала зовсім інша архітектурна споруда. Проте навіть після реставрації на фасаді під товстим шаром шпаклівки й фарби проступали два хрести, які завішували величезними портретами Леніна та Енгельса.

2007 року церкву (нині собор) вкотре повернули вірянам. Згодом почесним громадянином міста Юрієм Коптєвим поряд з храмом було встановлено пам’ятник Святій Трійці та вірменський хрест-хачкар.

Міська площа