"Садиби творчості й добра"

06 жовтня 2024 г.   36
"Садиби творчості й добра"

На території Прилуцького району Чернігівської області знаходяться  сільські та містечкові садиби знаних родин кін. ХІХ поч. ХХ ст., які діяли як «культурні гнізда», просвітницькі центри, акумулючи різноманітні форми творчої діяльності та відігравали важливу роль у розгортанні культурно-націєтворчого руху в державі. Серед таких садиб, зокрема: відомого історика, дослідника, етнографа  М.І. Костомарова у с. Дідівці, знаного композитора Л.М. Ревуцького у с. Іржавець, В.В.Тарновського (брат знаного колекціонера) у м. Прилуки, кам’яниця та садиба І.М.Скоропадського у м. Прилуки, родини Рахманових-Волконських у с. Білорічиця, садиба та в’їзна брама українського художника-аматора, доброго друга Т.Г.Шевченка - Якова де Бальмена у с. Линовиця, садиба козацько-старшинського роду Олександровичів в с. Богданівка. 

Садиби значимі для локальної спадщини Прилуцького району не лише через своїх власників, але і своєю архітектурою, зокрема серед представлених садиб є приклади  козацько-старшинських: наявність портику, колон, просторових веранд; є приклад - кам’яниці. 


Проект «Садиби творчості й добра» сприятиме збереженню та доступності нашої спадщини, зміцненню сучасної української ідентичності та формуванню спільних цінностей українського суспільства. 

Основним продуктом проєкту стали 3Д тури та 3-Д моделі садибами. 


Останні новини

"Садиби творчості й добра"
Проєкт за фінансової підтримки УКФ. Садиби - не просто культурні пам’ятки минулого, вони є носіями істрочних та культурних цінностей, що далеко виходять за рамки часу, є джерелом наших пізнань, виразником народної свідомості та ідентичності. Детальніше
Проєкт "Лютий"
Детальніше
Проєкт "Лютий"
 
Детальніше
"Золото соломки"
ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ Детальніше
"Історія під відкритим небом"
На музейному майданчику демонструються фільми на істочну тематику, які розвічують імперські, радянські та російські міфи - "Що шукали росіяни у Чернігові", "Вся правда про український Південь", "Наймаштабніше розслідування про схід України". Детальніше
Всі новини