Памятка археології "Городище"

04 жовтня 2020 г.   2100
Памятка археології "Городище"

museumpryluky · Памятка археології "Городище"

Тисячу років тому люди вибрали високий берег річки Удай для свого проживання. Про це свідчать археологічні пам’ятки. Зокрема, в центрі сучасного міста, на території валу, на мисоподібному виступі правобережної тераси ріки Удаю знаходиться пам’ятка археології - Городище.

Майданчик городища у плані округлий, розміром 145 х 215м. Культурний шар до 1,8-2,0 м. В окремих місцях по краю тераси простежуються рештки оборонного валу заввишки 1 м.

 У 1982 році Моргуновим Ю.Ю. було закладено траншею в межах городища. За даними  цих досліджень встановлено, що культурний шар (товщина 1,8-2,0м) повністю перевідкладений, містить фрагменти кераміки ХVІІ – ХVІІІ ст. та невелику кількість керамічного матеріалу ХІ-ХІІІ ст.
 
Навколо городища у давньоруський час розміщувався ремісничо-торгівельний посад у культурному шарі якого віднайдено фрагменти гончарної кераміки часів Київської Русі (ХІ-ХІІІ ст.) і численні матеріали ХVІ – ХVІІІ ст. (фрагменти гончарної кераміки, кахлів, цегли, виробів із заліза, кольорових металів, кістки, рогу, каменю, скла, предмети побуту, культу, зброя, прикраси).

Нині на території городища встановлено пам’ятник князю Володимиру Мономаху, автору першої  писемної згадки про Прилуки, як Прилук-город у «Повчанні» 1085 року.