Прилуцький міський центр науково-технічної творчості молоді

04 жовтня 2020 г.   1199
Прилуцький міський центр науково-технічної творчості молоді

Жіноча гімназія на валу, поч. ХХ ст.

museumpryluky · Прилуцький міський центр науково-технічної творчості молоді

Центр науково-технічної творчості молоді створений  у жовтні 1957 року як станція юних техніків при Будинку піонерів. При станції діяли авіамодельний, фото-, кіно- та радіо гуртки, в яких займалося 90 дітей. За період свого існування цей заклад декілька разів змінював свою адресу.

Спочатку - по вул. Галаганівській  № 12,  потім по вул. Земській № 11 (сучасна музична школа), пізніше – по вулиці Садовій № 52(сучасна позавідомча охорона), з кінця 1972 року - у колишньому приміщенні школи № 5 за сучасною адресою.

Будівля закладу складається з двох приміщень. Старе приміщення – залишки флігеля жіночою гімназії, заснованої у 1882 році як 2-х класна прогімназія, 1884 р. реорганізована у повну гімназію. У 1901 р. тут навчалось 411 учениць. Гімназистки вивчали російську мову й словесність, педагогіку, математику, фізику, історію, географію, німецьку та французьку мови, чистописання, малювання, рукоділля. У цій гімназії навчалася майбутня дружина українського державного, військового та політичного діяча Симона Петлюри - Ольга Опанасівна Більська, яка після втрати батька жила у бабусі в Прилуках.

У цій будівлі з 1924 року діяла семирічна школа, яка називалась ім. Жовтневої Революції. В роки окупації міста приміщення було зайняте під військовий шпиталь, після відступу ворога - спалене. Новіше приміщення -  прибудова до стін флігеля гімназії зроблена у кінці 40- х років минулого століття.

Вихованцями Центру є багато відомих прилучан: В. Сурай- чемпіон світу з авіамодельного спорту, О. Короткий - майстер спорту міжнародного класу, чемпіон Європи з авіа моделювання, авіаконструктори Володимир і Олександр Самійленки, Є. Калін - режисер кіностудії ім. Довженка і багато інших.

Жіноча гімназія на валу, поч. ХХ ст.

Жіноча гімназія на валу, поч. ХХ ст.