Прилуцький професійний ліцей

04 жовтня 2020 г.   642
Прилуцький професійний ліцей

Винна монополія

museumpryluky · Прилуцький професійний ліцей

У 1895 році на пустирі поблизу Ярмаркової площі був побудований винний очисний склад Міністерства фінансів Росії.

Вздовж центральної вулиці міста розмістився головний корпус - одноповерхове цегляне, крите залізом приміщення з мезоніном (верхнім напівповерхом) у середній частині (збереглося до наших днів). Поруч здіймалася на висоту 31 метр цегляна димова труба. Також на території знаходились інші приміщення: цегляна слюсарна майстерня з підвалом  і дерев'яною площадкою на цегляних стовпах, п'ять дерев'яних сараїв, цегляний погріб на вісім відділень, цегляний льодник (зберігся), чотири житлові будинки на дев'ять квартир, колодязь з дерев'яним зрубом. Від головної вулиці подвір'я відділялось цегляною огорожею.

У головному корпусі розміщувались: майстерня, машинне, парове, мийне, фільтраційне, розливне та пакувальне відділення, контора. В спеціальних апаратах проводилося очищення спиртової продукції, що поступала з ґуральні срібнянської поміщиці Мусін-Пушкіної, а після розливу напої відправлялися в торгові точки.

У роки першої світової війни спиртосклад не працював, в його приміщеннях розміщувався лазарет для поранених бійців. Після революції деякий час тут виготовляли спирт для медичних потреб та денатурат, але поступово їх виробництво припинилося.

У 1926 році дана територія була передана професійно-технічній школі.

На сьогодні на території збереглись такі будівлі: головний корпус та цегляний погріб з датою "1908" над входом.

Винна монополія, поч. ХХ ст.

Винна монополія, поч. ХХ ст.


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини