Прилуцьке відділення поштового звязку Україїни

04 жовтня 2020 г.   764
Прилуцьке відділення поштового звязку Україїни

Телеграф. Фото 1972 р.

museumpryluky · Прилуцьке відділення поштового звязку Україїни

На території України організації регулярних поштових зв'язків передувала (з середини 9 ст.) повинність населення виставляти для княжих гінців коней з повозами.

У 13 ст. з'являються перші поштові станції. Діяла пошта і в часи Гетьманщини. Наприкінці 17 – на поч. 18 ст. з'являються перші поштамти й поштові контори, зокрема, у Києві. У 18 ст. міські магістрати та ратуші самі обирали "поштмейстерів" і наймали поштарів.

Поштова контора для пересилки листів і грошових переказів у Прилуках   відкрита відразу ж після введення Катериною II "городовых положений". Поштові службовці увільнялись від оподаткування. За реформою 1765 в Україні було відкрито 9 поштових трактів. У їхньому розпорядженні було 300 коней, виділених від полків. Прилуцький полк поставляв 40 коней і виділяв 20 поштарів.

У Прилуках до 1780 при Ратуші було два "поштаря", котрим видавали на рік по 3 крб. і на місяць "борошна гречаного по два четверичка, пшона по  ґарцю, соли по два фунта". 1765, після уведення регулярної кінної пошти, створені поштові Правління. у тому числі – у Прилуках. Очолювали Правління поштмейстери. З 9 поштових трактів через Прилуки проходило 2: з Глухова на Переяслав (через Конотоп, Голінку, Ярошівку, Іваницю, Прилуки, Яблунівку, Яготин) та з Полтави на Чернігів (через Опішню, Борок, Ковалівку, Миргород, Кибинці, Лубни, Біївці, Куріньку, Журавку, Прилуки, Обичів, Монастирище, Ніжин, Мрин, Олишівку).

Пошта відправлялася двічі на тиждень, швидкість пересування її була встановлена досить висока (в середньому 7 верст на годину). Підтримання поштових трактів у належному стані покладалося на місцеву владу. На шляхах були встановлені верстові стовпи з вказівкою відстані між суміжними станціями. Взимку шляхи позначали віхами.

У пер. пол. 19 ст. через Прилуки проходило 5 головних трактів: Ніжинський, Пирятинський, Роменський, Переяславський на Київ, Конотопський.  У період між 1814-1817 роками було збудовано поштову контору. Це був кам’яний двоповерховий будинок у місті на південному боці Київської вулиці, неподалік від Переяславської.

 Серед   подорожніх, що зупинялися на поштовій станції Прилук, багато видатних людей. Зокрема, в лютому 1846 Т. Г. Шевченко разом з О. С. Афанасьєвим–Чужбинським, зупинившись на прилуцькій поштовій станції, допомагав гасити пожежу, що трапилася поряд. Проїздом через Прилуки на поштовій станції побували: О. С. Пушкін, Є. П. Гребінка, М. В. Гоголь, Л. М. Жемчужников, М. І. Глінка та багато ін.

1919 поштово–телеграфні округи ліквідовано.

Сьогодні функції  поштового зв’язку виконує відділення Укрпошти. Завітавши до зали відділення пошти можна споглядати великий настінний розпис Кугай А. С. присвячений Прилукам стародавнім. На розписі зображено герб міста, ремісничі цехи, Іванівська ярмарка, прилуцька фортеця, полковник Мельниченко.  Розпис вражає розміром і потребує негайної реставрації.

Відділення зв`язку

Відділення зв`язку
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі