Прилуцький агротехнічний коледж

04 жовтня 2020 г.   863
Прилуцький агротехнічний коледж

Агроколедж, 80-і р. ХХ ст.

museumpryluky · Прилуцький агротехнічний коледж

Споруда побудована у 1954–61 роках для одного з навчальних закладів міста. З 1962 року заклад отримав назву Прилуцький технікум гідромеліорації та електрифікації сільського господарства.

Нині його назва – Прилуцький агротехнічний коледж. В учбовому корпусі площею 3240 кв. м. розміщені адміністративні служби, навчальні аудиторії, кабінети, актовий зал, спортзал, бібліотека з читальним залом. В подвір’ї коледжу у 2010 році встановлене погруддя Т. Г. Шевченку, яке раніше розташовувалось по вулиці Пирятинській. Між будинком технікуму та гуртожитку протікала річка Муховець (до 1917 р. тут був місток).

На місці гуртожитку технікума стояла будівля «Держкіно», де працював магазин «Торгзін» (торгівля з іноземцями). Розквіт організації припав на голодні 1930-ті роки — з погіршенням продовольчої ситуації на українських землях та репресивною політикою радянського уряду — в часи Голодомору в Україні 1932–1933. Саме у «Торгзині» можна було в обмін на дорогоцінні метали і камені отримати  продукти харчування. Керівник «Торгзіну» Артур Сташевський покладав на агентів «Торгзіну» конкретні завдання: вилучення у голодуючого населення золота, валюти, інших цінностей. Люди буквально викуповували своє життя у комуністів.

 

Агроколедж

Агроколедж
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі