Залізничний вокзал

04 жовтня 2020 г.   1136
Залізничний вокзал

Вокзал, 50-і р. ХХ ст.

museumpryluky · Залізничний вокзал

На початку ХХ століття революціонери-більшовики говорили, що головне захопити основні пункти життєдіяльності міста, а саме – телефон, телеграф і вокзал. Як говорили так і чинили. У період Української революції залізний вокзал був стратегічно важливим об’єктом. Керування ним давало перевагу у веденні бойових дій,  що сприяло захопленню влади у місті.

Будівництва вузькоколійної залізниці Прилуки – Крути – Чернігів  розпочате у 1893 р. Дерев'яне приміщення вокзалу було споруджено на майданчику поряд з сучасним. Згодом у 1913 році було побудовано двоповерхова будівля вокзалу. У 1914 з Прилук відправлялись швидкий, пасажирсько–поштовий та змішаний товаро–пасажирський поїзди до Конотопа і Черкас, пізніше – до Одеси. У роки Другої світової війни вокзал згорів і був відбудований 1946 р. Остання перебудова відбулася  на поч. ХХІ ст.

З історією вокзалу пов’язана доля відомого композитора. У 20-х роках ХХ ст. на залізничній станції працював діловодом Л. М. Ревуцький – композитор, академік АН України.

Прилуцький вокзал у 1963 році став кіно майданчиком - знято за мотивами сатиричних оповідань М. Зощенка художній фільм "Бджоли і люди" (у гол. ролі нар. артист Микола Гринько), який на Віденському міжнародному кінофестивалі здобув "Гран–Прі". У зйомках приймали участь прилуцькі залізничники.

На пероні вокзалу ще в кін. 40-х років ХХ ст.  було встановлено пам’ятник Сталіну. Згодом його перенесли на привокзальну площу. Після того як було розвінчано культ Сталіна -  пам’ятник знищили.

На сьогодні залізничний вокзал у Прилуках обслуговує пасажирів Південної залізниці.

Залізничний вокзал, поч. ХХ ст.

Залізничний вокзал, поч. ХХ ст.


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини