Полкова скарбниця

28 вересня 2020 г.   988
Полкова скарбниця

museumpryluky · Полкова скарбниця

Полкова скарбниця - перша кам’яна будівля в Прилуках, побудована на початку 18 століття в межах тогочасної Прилуцької фортеці. Барокова споруда одноповерхова, з підвалом, товщина стін сягає до одного метра.

Спочатку використовувалася під полкову канцелярію Прилуцького полку, а згодом стала скарбницею. Тут зберігалися клейноди, кошти полку. За ім'ям полковника Гната Галагана, який був прилуцьким полковником, одержала назву «арсенал Галагана». Після Другої світової війни будівля перебувала в занедбаному стані, а 1989 року її відреставрували. Нині споруда відкрита як туристичний об’єкт.

Легенда

А легендами та переказами старожилів від полкової скарбниці вели підземні ходи: один в напрямку Миколаївської церкви, а другий – в напрямку до річки Удай. Воно і логічно аби при необхідності попасти в укріплення або ж безперешкодно залишити територію фортеці.

Під стінами фортеці перепоховано тіло козака, якого було знайдено під час ремонтних робіт по вул. Київській на проти агротехнічного коледжу. Тіло знаходилося в домовині та було муміфіковано: зберігся одяг, вуси, на скроні прослідковувався отвір, можливо від кулі.

Існує повіря, що поки стоїть скарбниця, буде процвітати місто Прилуки.

Полкова скарбниця

Полкова скарбниця

Полкова скарбниця

Полкова скарбниця

Полкова скарбниця