Вулиця І. Скоропадського

21 липня 2021 г.   716
Вулиця І. Скоропадського

Прокладена у першій  половині  19 ст. У той час вона перетинала майже все місто з заходу на схід - від вул. Алгазіна (в мин. Військової) до вул. Перемоги (в мин. Йорданської), далі повертала на південний схід до вул. Київській (в мин. Київсько-Роменській). Перетинала також Базарну площу, на якій розташовувався собор Різдва Богородиці  (1817), звідки вулиця й отримала свою назву. Згодом західну частину вул. Соборної названо вул. І.Скоропадського на честь почесного громадянина м. Прилук  І. М. Скоропадського, нащадка знатного козацько-старшинського роду, діда останнього гетьмана Української Держави Павла Скоропадського. 

З квітня 1919 вулиця перейменована на честь О. Г. Бособрода - революціонера-більшовика, вбитого 1918 р. в приміщенні Земства на цій вулиці.

1900 налічувалося  71 володіння (у т.ч. 6 пустирів), 82 житлові будинки. Наприкінці 19 та на поч. 20 ст. на вулиці містилися: Земський дім, Земська станція, садиба Скоропадського з гарним садом, озерами й острівцями, склади товариства нафтового виробництва братів Нобель. У 1930-х pp. - артіль «Металіст»,  Радіовузол,  М'ятний завод, у колишньому  Земському домі містився піонерський клуб.

З 2015 року вулиці повернуто назву вул. І. Скоропадського.

вул. Скоропадського

вул. Скоропадського
вул. Скоропадського
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі