Будинок Тарновського

20 липня 2021 г.   1056
Будинок Тарновського

 У другій половині ХІХ століття в Прилуках, на Броварках, предводитель дворянства Пирятинського повіту, активний учасник створення і почесний попечитель Прилуцької жіночої гімназії  Володимир Васильович Тарновський          розпочав будівництво власної садиби. На початку ХХ століття вона займала доволі значну частину міського кварталу між вулицями Гімназичною та Котляревського. 1888 року споруджено головний садибний будинок.  І тоді, ж у глибині кварталу, сформовано зі столітніх дерев, які там росли, декоративний парк з алеями й полянами. Тарновський доповнив парк екзотичними рослинами. Неподалік від будинку споруджено дерев'яний флігель на 5 кімнат. З боку вулиці Соборної садиба обнесена цегляним муром зі стрільчатою готичною брамою.

  У своїй садибі Володимир Васильович почав створювати власну домашню картинну галерею. В основному збирав живопис і скульптуру західноєвропейських майстрів. Сьогодні можна лише уявити, які шедеври мистецтва могли зберігатися у цьому маєтку.

Садиба належала Тарновським до початку ХХ століття. Після 1916 року будівля переходила від власника до власника, а у 1920-х роках її націоналізували, після чого в ній у різні часи містилися такі установи й заклади, як Прилуцьке відділення ДПУ з катівнями у підвалі, місцеве гестапо, райком комсомолу, дитяча лікарня, Міжрайонний реєстраційно-екзаменаційний відділ ДАІ, бібліотека краєзнавчого музею. А нині тут знаходяться Прилуцька філія «Чернігівстандартметрологія» та один із відділів поліції.

 

Будинок Тарновського

Будинок Тарновського
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі

 

 

 


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини