Проект "Жива історія Прилук"

30 жовтня 2020 г.   779
Проект "Жива історія Прилук"

     Прилуки наче відкрита книга, з давніх і новітніх сторінок якої прилучани черпають не тільки мудрість, але й снагу та натхнення. Кожному з нас притаманна потреба час від часу відчути відполіровану століттями бруківку, прислухатись до мелодійного передзвону Миколаївської церкви, доторкнутись до павутиння віків на древніх стінах будівель які донесли нам історію сивої минувшини і молодості.

     Нашому місту Прилуки  пощастило, адже у ньому проживають люди, які його безмежно люблять  і використовують кожну можливість, щоб популяризувати його непересічну історію. Так, у травні поточного року відділ культури і туризму міської ради подав заявку на участь у програмі історичної освіти  «Студії Живої Історії 2020».

     В Україні ця освітня ініціатива  впроваджується з 2015 року. Зважаючи на умови й виклики сьогодення  її впровадження цього року відбувається  у онлайн-форматі.

     Програму «Студії Живої Історії» реалізує ГО «Інша Освіта» в партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та за  фінансової підтримки Представництва Фонду             ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Фонду імені Роберта Боша.

     Участь у даній програмі не є випадковою. Адже відділ культури і туризму міської ради, відділ інвестицій та міжнародної діяльності міської ради у співпраці з закладами культури   постійно займаються моніторингом щодо участі у проєктах, написанням заявок,  вчаться працювати у сучасних умовах і відповідати новітнім вимогам.  Багато часу та вкладених сил у досягнення цілі - і це перемога!

     Ініціативна команда м. Прилуки й  сім команд від громад з різних областей  України  успішно пройшли конкурсний відбір серед ста заявників  до програми «Студії Живої Історії 2020».

Проект "Жива історія Прилук"

Проект
Проект
Проект
Проект
Проект
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі

     Студії Живої Історії – це неформальна освітня програма, яка підтримує своїх учасників та учасниць у розробці і реалізації ними ідей довгострокових ініціатив, спрямованих на роботу з актуальними історичними питаннями, які потребують суспільного обговорення і критичного осмислення.

     Відповідно до етапів освітньо-грантової  програми у червні прилуцька творча команда протягом шести онлайн- зустрічей з іншими громадами та за підтримки тренерів  проєкту «Студії Живої Історії 2020» знайомилась з інструментами аналізу культурного та історичного потенціалу громад, прикладами публічних історичних проєктів, з ефективними техніками залучення мешканців до  таких ініціатив.

     Протягом місяця громади-учасниці обговорювали комунікативні методи  у роботі й популяризації  історичної спадщини,   виконували домашні завдання й проводили польові дослідження, напрацьовували ідеї проєктів  за методичного супроводу тренерів та менторів.

     Задля підсилення компетенцій громад у залученні ресурсів та практики написання проєктних заявок для отр имання фінансування у липні  програмою «Студії Живої Історії 2020» для представників громад було організовано «Школу грантового менеджменту». Під час онлайн-навчання слухачі ознайомились з теоретичними та практичними підходами у підготовці різних типів грантових заявок.

    Також у липні  на Інтернет- платформі ZOOM під час нетворкінгової зустрічі відбулась загальна презентація всіх восьми культурних ініціатив громад-учасниць  Авдіївка (Донецька область),Острог (Рівненська область), Бехтери ( Херсонська область),  Брацлав (Вінницька область),  Прилуки (Чернігівська область),  Гриців( Хмельницька область), Гуляйполе (Запорізька область),  Скала-Подільська ( Тернопільська область).  Цей захід дав можливість учасникам обмінятись корисними порадами й рекомендаціями,   дізнатись про практичні аспекти реалізації історичних проєктів, що були озвучені  менторами громад.

     Нашій громаді випала чудова можливість поспілкуватись та отримати досвід з справді досвідченою людиною. Мистецтвознавець, критик, учасниця ініціативи ДЕ НЕ ДЕ, досвідчена кураторка та культурна менеджерка, менторка Прилуцької команди – Євгенія Моляр. Вона завжди намаглася дати якомога конструктивніший зворотній зв'язок уважно вслухавшись у  наші пропозиції, підказувала як визначити чіткі цілі та основну проблематику в проєктній заявці.

     Тож,  після всіх вдало заповнених табличок, документів, проведених онлайн-зустрічей,  розробці та заповненні   заявок, наше місто отримує новий подих та відтворення історії у вже нових сучасних тенденціях - таблички  QR-кодами.

     Мета проєкту над яким працювала прилуцька команда – це залучення молоді до пошуку і пізнання відомих та маловідомих фактів історії міста та популяризація локальної історії та формування зацікавленості до вивчення  історії сучасними методами та Інтернет- інструментами.    

     На презентації проєкту «Студії живої історії 2020» зі словами привітань звернулася до присутніх заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко.    

     Тож, що являє собою проєкт «Жива історія Прилук» 15 жовтня на Театральній площі міста   презентувала   начальник відділу культури і туризму міської ради, випускник “Академії культурного лідера” 2019 року, який реалізував Goethe-Institut в Україні у співпраці з Міністерством культури України, керівник проєкту  «Жива історія Прилук» в рамках Програми «Студії Живої Історії" Катерина Мовчан.

     Шляхом розміщення 28 QR - кодів  з довідковою інформацією про певну історичну локацію  та пов’язані з нею події з історії Прилук, прагнемо сприяти загальній зацікавленості молоді   історико-культурною спадщиною  міста Прилуки.

    Перелік об’єктів:

  1. Базар
  2. Миколаївська церква з дзвіницею
  3. Спасо-Преображенський собор
  4. Собор Різдва Богородиці
  5. Брама
  6. Прилуцька міська рада
  7. Полкова скарбниця
  8. Міський Будинок культури
  9. Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова
  10. Гімназія № 1 ім. Г. Вороного
  11. Прилуцький професійний ліцей
  12. Ліцей № 10
  13. Прилуцький агротехнічний коледж
  14. КП «ТБ Прилуки»
  15. Гімназія Т. Федоренко
  16. КЗ СМО Прилуцька музична школа ім. Л. М. Ревуцького
  17. Будинок Шкурата
  18. Прилуцький міський Центр науково-технічної творчості молоді
  19. Перехрестя вул. Київської та вул. Коптєва
  20. Філія музею ім. О. Кошового
  21. Центральна площа
  22. Пам’ятка археології «Городище»
  23. КЗ СМО Прилуцька школа мистецтв
  24. Меморіал-сквер «Вічної Слави»
  25. Прилуцька дитяча бібліотека ім. П. Білецького-Носенка
  26. Залізничний вокзал
  27. Тютюнова фабрика
  28. Прилуцьке відділення поштового зв’язку України.

    Було представлено команду, що реалізує проєкт: Канавець Олена,   начальник відділу інвестицій та міжнародної діяльності Прилуцької міської ради, має успішний досвід  роботи у проектах: програма «Розвиток громад» Корпусу Миру США в Україні (2018-2020рр.)та ін., творча душа, фотографиня;  Середа Оксана, молодший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова, відповідальна пані-мама, спрагла до знань та втілення амбітних проєктів; Семеніченко Юлія,    головний спеціаліст відділу культури і туризму Прилуцької міської ради;   активний помічник-волонтер під час організації та проведення фестивалів та культурних проектів  та найвища учасниця естрадного колективу “Камертон”; Карцева Інна,   завідувач постановчої частини театру Прилуцького міського Будинку культури,   співорганізатор мистецьких подій, закохана в театр і взагалі “за любий творчий кіпіш”; Дубовик Олександр, директор Прилуцького міського Будинку культури;   засновник Благодійної організації “Мистецькі барви” та  організатор одноіменного міжнародного молодіжного фестивалю,  генератор ідей у храмі мистецтва, який живе у пісні і культурних проєктах, Зоць Тетяна, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова; має успішний досвід  з реалізації   проєкту «Урбаністичні стратегії в історичних містах, керовані громадами» (COMUS),  творчо та креативно організовує заходи та екскурсії для місцевої громади та туристів, Тетяна — це наш хранитель скарбів на чатах часу і супер- знавець історії.

     У рамках презентації  було проведено квест, який можна було пройти тільки використавши QR-коди. У квесті взяли участь чотири команди із числа студентів Прилуцького агротехнічного коледжу, Прилуцького професійно-технічного ліцею та учасники театрального колективу. Допомагали командам запрошені «капітани», а саме – відомі у нашому місті: фотомайстер Максим Дрожніков, мандрівник Олег Кулєшов, театрал Андрій Череп та поетеса Ніна Заболотна.

     У результаті – мета досягнута. Учасники квесту активно ділилися своїми позитивними враженнями, отримали пам’ятні сувеніри на згадку та гарний настрій.

     Проєкт плануємо продовжувати, адже історію міста Прилуки неможливо переповісти лише 28 QR-кодами.

     Прилучани, пам’ятайте! Кожен з Вас - це  творець історії міста сьогодні. Кожен з вас  – жива історія Прилук, саме Ви  творите історію міста сьогодні.

     Творча команда проєкту «Жива історія Прилук»