с. Богданівка

01 серпня 2023 г.   227
с. Богданівка

Богданівка перше згадується 1796 роком. Утворилася у результаті об’єднання хуторів. Перша назва села "Величківка". За народними переказами існує три легенди про походження назви села. Перша - переселенцем і засновником села був Богдан. Друга - село Богом дане. Третя ж легенда свідчить, що ім’я селу дав пан, у якого було два сини. Богданівка своєю назвою завдячує молодшому, улюбленому сину, на честь якого її так і назвали. Незвичайним у цьому селі є те, що воно будувалося за планом міста - по кварталах.

Село спочатку було зовсім маленьким. Поблизу річки під назвою Магнітка розташовувалася панська земля. Зовні маєток був захищений глибоким ровом, сліди якого проглядаються і до цього часу. Відразу за ровом - житло челяді, що працювала у пана. До наших днів зберігся колишній панський будинок Александровичів. Широке подвір’я прикрашав могутній, кремезний дуб, вік якого вже сягає за сто років. Блискавка розчахнула його навпіл, але він продовжує жити та радувати своєю красою. Садибний будинок скромний, одноповерховий. Також у давньому панському саду, який дивував своєю ошатністю та красою нині ростуть берези та липи. Поруч біля річки були - велика й мала панські купальні та невеличкий острівець, куди вів місток з альтанкою. Жителі села пам’ятають, як довгий час на тому острівці квітували кущі троянд. Найяскравішими представниками роду Александровичів були: Василь Миколайович та Василь Васильович.  Василь Миколайович був два роки Прилуцьким мировим суддею,  почесним мировим суддею та дільничим суддею. Також обирався гласним від землевласників Прилуцького повіту на триріччя 9 разів. Василь Васильович Александрович працював земським начальником Прилуцького повіту, обирався земським гласним від  землевласників Прилуцького повіту на триріччя 6 разів.

Багато селян працювало у  Александровичів. Їхні нащадки добрим словом згадують одного з їхнього роду. Говорять, що пан працював разом з усіма, а ще згадують, що любив їсти смажених горобців, пояснюючи це тим, що горобець - найчистіший птах.

Цікавий факт, що ніби саме у маєтку Александровичів вперше на Прилуччині почали садити та розводити картоплю.

с. Богданівка

с. Богданівка
с. Богданівка
с. Богданівка
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі


Останні новини

Великодня майстерня
Майстер-клас з виготовлення прикраси до Великодня.  Детальніше
Краєзнавча премія ім. Д. О. Шкоропада "Рідний край"
Урочисте нагородження перемодців премії "Рідний край"   Детальніше
Міжнародна акція «День неспішного мистецтва».
Детальніше
Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
Всі новини