смт. Ладан

01 серпня 2023 г.   219
смт. Ладан

Селище Ладан - одне з найдавніших сіл Прилуччини. Розташоване у східній частині району на правому березі річки Удай. Давня назва - Ладин, з 1930 року став зватися Ладан.

Час заснування відноситься до ХІ століття. Вперше згадується 1603 року, коли тут було засновано Ладанський Покровський монастир. Монастир заснований як скит, одночасно з Густинським монастирем на землях князів Вишневецьких, поблизу міста Прилуки. Назва Ладин походила від старослов’янської богині Ладо, скульптурне зображення якої знаходилося на Гуляй-горі. Це богиня весілля, згоди, любові та благополуччя.

Спочатку монастир називався Підгірським і діяв як чоловічий, з 1619 - жіночий. Фундаторка Раїна Могилянка (мати магната Вишневецького, двоюрідна сестра Київського Митрополита Петра Могили), передала монастиреві село Ладан. У 1763 році монастир було зачинено, а в 1817 році він був відновлений.

Під час більшовицького перевороту 1917 року монастир було ліквідовано, а натомість у жовтні 1928 року, за рішенням уряду, утворено Трудову комуну ДПУ УРСР для молодих правопорушників, які залишилися без притулку. Через 10 років потреба в Комуні відпала. Комуна була перетворена на державне підприємство - завод “Протипожежного устаткування” (пізніше об’єднання “Пожмашина”).

З будівель монастиря  збереглися: Покровський собор, збудований 1765 року в стилі бароко, Миколаївська церква (середина ХІХ ст.), келії, в яких мешкали монахи, залишки муру та підземний таємний хід. З 2003 року частково діє Свято-Вознесенська церква.

Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі


Останні новини

Великодня майстерня
Майстер-клас з виготовлення прикраси до Великодня.  Детальніше
Краєзнавча премія ім. Д. О. Шкоропада "Рідний край"
Урочисте нагородження перемодців премії "Рідний край"   Детальніше
Міжнародна акція «День неспішного мистецтва».
Детальніше
Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
Всі новини