с. Полонки

01 серпня 2023 г.   152
с. Полонки

Перша згадка про село датується 1600 роком.

У Полонках річка Ющенкова впадає у річку Удай. За легендою Полонки отримало свою назву від слова «ополонки». Це підтверджують і ті факти, що село розташоване в низовині, начебто в ополонці, а також рибальство на річці Удай, коли, в зимню пору року, робили лунки на кризі.

Найдавніше знаходження на мапах 1812 рік. За статичними даними у 1862 році у селі Поло́нки була церква та 92 двори, де жило 847 осіб.Михайлівська церква була збудована у 1777-1779 рр. на кошти сина священика Олександра Шило. Мурована триглава тридольна церква з прямокутною середньою ділянкою, до якої приєднуються грановані вівтар і притвор. Пізніше зовнішній вигляд церкви було змінено: підлогу вимощено кольоровою плиткою, були добудовані бокові бані і значно збагачений фасад храму у виді декоративних рам з карнизами навколо вікон. У 1929-1930 рр. церкву закрили, дзвони поруйнували. У приміщенні храму спочатку влаштували лазню, а пізніше - зерносклад. Під час Другої світової війни окупаційна влада дала дозвіл відкрити церкву. Після війни церква продовжувала діяти. Нині у храмі зберігається частка мощів десниці святителя Димитрія, митрополита Ростовського. Храм - один з яскравих представників українського бароко.

Поблизу храму росте дивовижна липа з трьома стовбурами, що нагадують тризуб. Фахівці кажуть, що дереву може бути 300 років, воно, імовірно, ровесник споруди.

Місцем сили Полонок є цілюще джерело Божої Матері та Архангела Михаїла. Багато людей стверджують, що вода з джерела помічна при хворобах та є цілющою.

У 1911 році у селі Поло́нки жило 1279 осіб.

с. Полонки

с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
с. Полонки
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі


Останні новини

Великодня майстерня
Майстер-клас з виготовлення прикраси до Великодня.  Детальніше
Краєзнавча премія ім. Д. О. Шкоропада "Рідний край"
Урочисте нагородження перемодців премії "Рідний край"   Детальніше
Міжнародна акція «День неспішного мистецтва».
Детальніше
Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
Всі новини