Міський Будинок культури

28 вересня 2020 г.   1960
Міський Будинок культури

museumpryluky · Міський Будинок культури

На кінець 19 та на початку 20 століть у Прилуках активно розвивалося та діяло театральне мистецтво. В цей час прилуцький міщанин Бродський і його компаньйон, власник цегельного заводу Штонда, вирішили побудувати театральну споруду, котра не поступалася б столичній.

Але через банкрутство Бродського будівництво не було завершено. 1930 року за проектом архітектора Білика було добудовано центральну двоповерхову частину.  Театральна зала вражає і до сьогодні, довжина 24 м, ширина 20 м з 2-ма балконами та бельетажем, уміщає 900 чоловік.

У 1934-48 роках в будинку працював Прилуцький український музично-драматичний театр, а після переведення трупи до Чернігова тут створено міський Будинок культури. До речі, у період окупації в роки Другої світової війни, театр продовжував працювати.

Будівля входить в перелік найкращих театральних споруд, що мають унікальну акустику.

Будинок культури знаходиться в одному ансамблі з Театральною площею, яка отримала свою назву та нове життя у 2008 році. Того ж року на Театральній площі було встановлено пам’ятник Миколі Яковченку – народному артисту України, земляку. Особливу популярність і славу принесли Яковченку ролі комедійних персонажів у фільмах: «За двома зайцями», «Ніч перед Різдвом», «Мак¬сим Перепелиця».

М. Яковченко дуже любив рідне місто над Удаєм,  і прилучани шанують  пам'ять про нього. Фан-фан, улюблений песик актора, якого скульптори зобразили також у бронзі - улюбленець усієї малечі, що грається на площі, А ще у Фан-фана неймовірно блискучий носик, бо якщо його потерти здійсняться усі ваші мрії.

Міський Будинок культури

Міський Будинок культури

Міський Будинок культури