Центр творчості дітей та юнацтва

20 липня 2021 г.   1026
Центр творчості дітей та юнацтва

Центр творчості дітей та юнацтва ( ЦТДЮ) відкрито 1935 року, як клуб піонерів.

Першопочатково містився в будинку по вул. Гнідаша (в мин. Кузнечній), потім на вул. Скоропадського (в мин. Бособрода) (у колишньому Земському Домі), в будівлі сучасної Школа мистецтв та в будівлі нинішнього Управління праці і соцзахисту населення.

1982 в ньому навчалося 700 учнів, діяло 13 гуртків.  

З 1992 року перейменовано в Центр творчості дітей та юнацтва.

1994/95 навчальному році  кількість учнів вже склала 1280 чоловік, а гуртків – 85. Працювали відділення: художньої самодіяльності, декоративно-прикладного мистецтва, спортивно-туристичне та краєзнавче. Вихованці Центру неодноразово ставали переможцями міських та обласних конкурсів.

Нині розташовано на вул. 1 Травня № 80.

 

Навесні 1897 року з ініціативи міського голови Івана Кисловського на пустирях неподалік від нинішнього ЦТДЮ почали розбудовувати літній міський сад.

Сад був запроектований у регулярному стилі, в ньому переважали осьові композиції з яскраво вираженим центром, чітким симетричним членуванням плану. За своєю красою й чіткістю розпланування він дуже нагадував всесвітньо відомий Літній сад у Петербурзі.

Згодом у міському саду з’являються перші будівлі. Спочатку був побудований будиночок садівника, ще згодом - досить велика споруда літнього міського театру, потім - літній клуб із галереями, в яких розмістили затишний ресторан та більярдний зал.

Сад ніколи не пустував, на його затишних алеях прогулювались молоді пари, на лавочках біля квітників відпочивали літні люди, бавились малюки. На відкритій галереї клубу, у святкові й вихідні дні грав міський оркестр, по всьому саду розносилась чудова музика, в Літньому театрі кожного вихідного дня відбувалися спектаклі, концерти симфонічних оркестрів, хорових колективів, виступи циркових артистів і борців.

Як свідчать архівні документи, літній сезон у саду розпочинався з 1 травня і продовжувався до 1 вересня. За цей час у театрі лише спектаклів відбувалося не менше 30-40.  Платня за вхід до саду, при умові, якщо гратиме оркестр, складала 25 копійок для дорослих і 20 – для дітей і учнів. Тричі на рік у саду безкоштовно влаштовували народні гуляння та благодійні спектаклі.

                   

 

ЦТДЮ

ЦТДЮ
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі