Меморіал-сквер "Вічної Слави"

04 жовтня 2020 г.   884
Меморіал-сквер "Вічної Слави"

Сквер Борців революції, поч. ХХ ст.

Серед меморіальних пам’яток Прилук особливе місце займає Меморіал - сквер Вічної Слави. На початку ХХ століття на цьому місці був невеликий міський сквер в якому у 1919 році були поховані 28 червоноармійців, що загинули у боях з білогвардійськими угрупуваннями під керівництвом Ангела.

З тих пір неофіційно ця територія стала називатись Сквером борців революції, і тут за традицією ховали загиблих учасників громадянської війни, а потім  померлих активістів Радянської влади. У 1927 р. біля могил був встановлено  пам’ятник у вигляді бетонної стели з бронзовим барельєфом (зруйнований під час окупації міста нацистами).

Друга світова війна наклала свій відбиток на історію Скверу. Так у 1946 році на території Скверу відбулося перепоховання в окремі могили воїнів загиблих та померлих від ран під час визволення міста у вересні 1943 року, що були поховані на Центральній площі. А у 1950-х роках відбулось перепоховання у єдину братську могилу. Окремими залишилися могили Героя Радянського Союзу генерал - майора танкових військ Митрофана Івановича Зіньковича та Невідомого солдата.

У 1962 році на братській могилі було встановлено пам’ятник - скульптура солдата, який лівою рукою тримає перед собою вінок, а правою обіймає піонера.

У 1985 р. пам’ятник  замінили на гранітну стелу, біля стели був запалений Вічний вогонь, на могилах встановлені гранітні плити з  прізвищами загиблих. Старий  пам’ятник перенесено та встановлено на братській могилі по вул. Гімназичній.

У 1992 році відбулось перепоховання останків 3 невідомих воїнів, на жаль лише двох вдалось ідентифікувати  (Галіаскаров Г.Я. і Свинарьов О.П)., рештки яких було знайдено під час ремонтних робіт навпроти сучасного магазину «Фокстрот».

ХХІ століття знову вносить свої зміни в історію Меморіалу.

2005 р. була встановлена з червоного граніту нова стела з погруддям солдата і закладено капсулу зі зверненням до майбутніх поколінь.

2008 р. Сквер Борців Революції був перейменований на Меморіал - сквер Вічної Слави.

9 травня 2013 року за фінансової підтримки Почесного громадянина Прилук Анатолія Костянтиновича Мирошниченка встановлено бронзове погруддя на могилі  Героя Радянського Союзу Митрофана Івановича Зіньковича (автор київський скульптор В’ячеслав Дідковський). 25 жовтня 2013 року, на річницю визволення України від нацистів, меценатами Мирошниченком Анатолієм Костянтиновичем та Сергієм Варнавським відкрито Алею Героїв - встановлені бронзові погруддя Героям Радянського Союзу: Алгазіну Олександру Кузьмовичу, Коробову Олександру Васильовичу, Панченку Олексію Яковичу, а у травні 2014 року були встановлені погруддя повних кавалерів ордена Слави: Катечкіну Івану Єгоровичу, Риженку Григорію Івановичу, Шекері Григорію Кіндратовичу (автор В. Дідковський). Останнім етапом реконструкції Скверу було встановлення у вересні 2014 року Стели визволителям, військовим підрозділам і частинам, що приймали участь у звільненні нашого міста від ворога у роки Другої світової війни.

Сквер Борців революції, поч. ХХ ст.

Сквер Борців революції, поч. ХХ ст.

Мітинг на відкритті скверу, поч. ХХ ст

Мітинг на відкритті скверу, поч. ХХ ст