Виставка "Геній"

11 лютого 2023 г.   325
Виставка "Геній"

10 лютого у виставковій залі музею було відкрито виставку художніх робіт "Геній", приурочену до 85 річниці від народження художника Едуарда Усова .

 

Едуард Усов народився 28 січня 1938 року в Корюківці Чернігівської області. Згодом сім`єю переїхали до Прилук. Навчався в Київському художньо-ремісничому училищі. Згодом в Кишинівському художньому училищі імені Рєпіна.

Певний час митець жив і працював у Кишиневі, в сімдесятих роках повернувся до Прилук.

Для молодих прилуцьких художників Едуард Усов був непорушним авторитетом - професіонал із власним стилем та неперевершеною майстерністю, нестандартним мисленням та «вільнодумством».

Типовий «шестидесятник», зійшовший в мистецтві на хвилі «хрущовської відлиги», він був «не таким» в усьому: не так жив, не з тими спілкувався, не те й не так писав, «не такими» були, навіть, плакати, які робив для наглядної агітації місту та району. Усовські пензлі перетворювали їх на справжні картини, колоритні, яскраві.

Численні негаразди, підлість і заздрість "доброзичливців" забирали сили. 1978 рік був останнім у його житті.

За свій короткий вік Едуард Прокопович написав близько двох тисяч картин. Член Спілки художників СРСР. Він брав участь у міжнародних виставках у Канаді (1967) й Болгарії (1967), у багатьох всесоюзних і республіканських виставках. З картинами самобутнього митця знайомилися у Монголії, Чехії, Німеччині, Латвії, Азербайджані, Литві, Молдавії.

Частина представлена на виставці музею.

На відкриття було запрошено художників міста, представників мистецьких осередків та постійних поціновувачів музею. Говорили про життєвий та творчий шлях художника,  слухали спомини про митця та виконання авторських пісень Віктора Погуляя.

 

Музей запрошує містян на огляд!

Виставка буде діяти до 31.03.2023 року.

Усов

Усов
Усов
Усов
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі