Міський Будинок культури

28 вересня 2020 г.   1903
Міський Будинок культури

museumpryluky · Міський Будинок культури

На кінець 19 та на початку 20 століть у Прилуках активно розвивалося та діяло театральне мистецтво. В цей час прилуцький міщанин Бродський і його компаньйон, власник цегельного заводу Штонда, вирішили побудувати театральну споруду, котра не поступалася б столичній.

Але через банкрутство Бродського будівництво не було завершено. 1930 року за проектом архітектора Білика було добудовано центральну двоповерхову частину.  Театральна зала вражає і до сьогодні, довжина 24 м, ширина 20 м з 2-ма балконами та бельетажем, уміщає 900 чоловік.

У 1934-48 роках в будинку працював Прилуцький український музично-драматичний театр, а після переведення трупи до Чернігова тут створено міський Будинок культури. До речі, у період окупації в роки Другої світової війни, театр продовжував працювати.

Будівля входить в перелік найкращих театральних споруд, що мають унікальну акустику.

Будинок культури знаходиться в одному ансамблі з Театральною площею, яка отримала свою назву та нове життя у 2008 році. Того ж року на Театральній площі було встановлено пам’ятник Миколі Яковченку – народному артисту України, земляку. Особливу популярність і славу принесли Яковченку ролі комедійних персонажів у фільмах: «За двома зайцями», «Ніч перед Різдвом», «Мак¬сим Перепелиця».

М. Яковченко дуже любив рідне місто над Удаєм,  і прилучани шанують  пам'ять про нього. Фан-фан, улюблений песик актора, якого скульптори зобразили також у бронзі - улюбленець усієї малечі, що грається на площі, А ще у Фан-фана неймовірно блискучий носик, бо якщо його потерти здійсняться усі ваші мрії.

Міський Будинок культури

Міський Будинок культури

Міський Будинок культури


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини