Будинок-особняк Косицького

20 липня 2021 г.   919
Будинок-особняк Косицького

Будинок-особняк Косицького — це будівля, в якій розташовувався Російсько-Азіатський банк*, а нині міститься ресторан "Удай". Споруда одна з небагатьох  збережених пам'яток міста Прилуки, що побудована в кінці ХІХ на початку ХХ століть в стилі модерн, проте дещо стримано й самобутньо.

Перший поверх   споруди на початку ХХ століття займали магазини: жіночого та чоловічого одягу, галантерейний, грамофонів та велосипедів. На другому поверсі працював Російсько-Азіатський банк. До речі, другий поверх був довшим за перший, оскільки під ним влаштували браму для в’їзду в двір. Під час Другої світової будівля постраждала. Після відбудови у 1956 році  на першому поверсі відкрили магазин "Готовий одяг", на другому - ресторан "Удай". У 1980-х роках замість магазину почала працювати дієтична їдальня. Нині у цьому приміщенні на другому поверсі так і діє ресторан, а перший зайнятий комерційними структурами.

*Російсько-Азіатський банк  -  це одна з філій  Росі́йсько-Азіа́тського Ба́нку — найбільшого приватного банку Російської імперії, заснованого 1910 внаслідок злиття Російсько-Китайського й Російсько-Північного банків. Банк був цілковито під контролем французького капіталу.  В Україні мав значну мережу відділів і агентств та впливи в торгівлі хлібом й над деякими воєнними заводами. У Росії 1917 року націоналізований. Певний час відділення у Китаї продовжували діяти. Остаточно збанкрутів у 1926.

 

Російсько-Азіатський банк

Російсько-Азіатський банк
Натисніть на превью для перегляду фото в повному розмірі


Останні новини

Виставка "Квіти. Дерево життя"
Детальніше
"Історія та культура ромів на Прилуччині"
Дослідження життя ромів на території Прилуччини. Детальніше
"Євреї на Прилуччині"
Тема проживання євреїв на Прилуччині Детальніше
Виставка "Цінності близькі й далекі"
15 лютого у виставковій залі музею відбулося відкриття виставки ВолодимираМихайловича Пащенка - українського ученого, письменника, художника, редактора-видавця, митця.  Детальніше
Акція"Музейне селфі"
Акція з метою паромоції локальної спадщини Детальніше
Всі новини